Вие сте тук: Кампании на РИОСВ

29 юни-Международен ден на река Дунав

Е-поща Печат

 29 юни – Международен ден на река Дунав

Тема: „Бъди активен за по-чист Дунав!“

danubeday poster 2017

Кампанията се отбелязва на 29 юни – датата, на която в София е подписана Конвенцията за сътрудничество при опазване и устойчиво използване на река Дунав. Мотото на кампанията през тази година е „Бъди активен за по-чист Дунав“. Мисията на Деня на Дунав е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й.

DSC01457 DSC01476 DSC01615

На 28 юни РИОСВ-Русе и деца от Първа частна занималня отбелязаха Международния ден на река Дунав. Темата на занятието е „Птиците по река Дунав“, която бе представена от експерт на инспекцията.

Реката е многообразна екосистема. Тя се отличава с богато биологично разнообразие и това поставя на дневен ред отговорността на хората от Дунавския басейн за опазването му. Орнитологичното богатство на реката е забележително. През различни части на годината то наброява 250 вида-обитаващи, гнездещи, скитащи, зимуващи водолюбиви птици.

В практичната част от занятието децата изработиха собственоръчно пъстри птици, наподобяващи водолюбивите птици по Дунав – голям корморан, ням лебед, голяма бяла чапла, земеродно рибарче, каспийска чайка и др. 

 

 Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2016 г. можете да намерите тук

 Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2015 г. можете да намерите тук

 Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2014 г. можете да намерите тук 

Информация за отбелязване на Международния ден на река  Дунав през 2012 г. можете да намерите тук 

България в Юнеско

Галерия