В Русе експериментално ще измерват интензивно миришещи вещества

Е-поща Печат

DSC02344Експериментално в град Русе ще се взимат проби със специализиран апарат за улавяне на интензивно миришещи вещества. Това обяви на брифинг днес министърът на околната среда и водите Нено Димов при представяне на устройството, разположено на територията на Автоматичната измервателна станция „Възраждане“ на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в града.„Като продължение на мерките, които се предприемат  за чистотата на атмосферния въздух, устройството ще доведе до обективизиране на проблема, свързан със замърсяването на въздуха“, заяви министър Димов.
При подадени сигнали апаратът може да бъде активиран дистанционно чрез  SMS. След задействането му той взима проби в рамките на 5 минути в два отделни контейнера. Едната проба ще бъде изпращана в лаборатория в Италия, където ще бъде подложена на органолептичен анализ. Паралелно с нея, друга акредитирана лаборатория в чужбина или в страната ще прави химичен анализ. Министър Димов каза още, че вземането на проби ще продължи 6 месеца. Русе е избран за тестовете на апаратурата заради сериозните оплаквания на гражданите за наличие на интензивни миризми. „Ако това даде резултат, апаратът може да бъде предоставен на местните власти  в други части на страната. Ще бъдат предвидени и промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които да дадат права на местните власти и възможности, включително за санкции на базата на резултати от подобен вид апаратура“, каза още министър Димов.

Устройството OdorPrep е предоставено на Министерството на околната среда и водите от италианската фирма Lab Service Analytica Srl (LSA) за участие по европейски проект EU H2020/756865. OdorPrep се използва за обективно определяне на концентрацията на интензивно миришещи вещества. Апаратът отговаря на изискванията на стандарт EN 13725 („Качество на въздуха. Определяне на концентрацията на мириса чрез динамична олфактометрия“). Целта е да допринесе за решаването на съществуващите проблеми, свързани с наличието на интензивно миришещи вещества, като същевременно бъдат натрупани знания и опит във връзка с използването на прилагания метод.

 

 

България в Юнеско

Галерия