За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Приключи съвместният конкурс за любители-фотографи, посветен на 50-годишнината на Конвенцията на ЮНЕСКО

През октомври 2022 г. приключи конкурсът за любители-фотографи, организиран  съвместно от  РИОСВ-Русе, Община Силистра и Природонаучния музей в с. Сребърна на тема: „Моето семейно приключение в Сребърна – обект на Световното природно наследство на ЮНЕСКО и Биосферен парк“. Конкурсът е част от инициативите на екоинспекцията за отбелязване на  50-годишнината от приемането на Конвенцията за опазване на световното наследство на ЮНЕСКО.

В надпреварата са се включили автори от цялата страна, но отличените фотографи са от гр. Силистра. Те представят резервата „Сребърна“ като чудесно място  за развлечение и познавателен туризъм през  всичките сезони на годината.

На първо място е класирана Нина Петрова за кадъра „Разходка в резервата“. Второто място е за Тихомир Александров, който по артистичен начин е заснел езерото Сребърна. За нощен кадър над голямото водно огледало е присъдено трето място на  Теодор Димитров. На четвърто място е класирана снимката на Румяна Лебедова -  „Пеликани в полет“. Петото място е за  Никола Огнев - автор на зимен кадър от резервата.

I N Petrova Momiche na putekata unesco wh the next 50 eng B II_T_Alexandrov_resize.jpg
IV R Lebedova Pelikani v polet III T Dimitrov Noshno ezero Srabarna vecher V N Ognev zamruznaloto ezero

 На 13 октомври в  гр. Силистра директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова и кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов връчиха специални грамоти и предметни награди на победителите в конкурса при откриването на кръгла маса в гр. Силистра по проект на РИОСВ-Русе, финансиран по Оперативна програма:  „Околна среда 2014 – 2020 г.”.

При откриването на двудневния форум инж. Цонка Христова отдели специално място на 50-годишнината от приемането на Конвенцията. Темата на юбилейната година е: „Следващите 50 - Световното наследство като източник на устойчивост, хуманност и иновации“. Пет ключови области ще насочат размислите върху следващите 50 години: изменението на климата и опазване на наследството; балансирано представяне на вписаните обекти; устойчив туризъм; дигитална трансформация и възстановяване след COVID-19.

IMG 8247 IMG 8254 IMG 8259
IMG 8238 IMG 8267 IMG 8281

България е една от първите страни, присъединили се към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство през 1974 г., като понастоящем в списъка на световното наследство са включени 10 обекта на територията на страната – 3 природни и 7 културни обекта - Природен резерват „Сребърна“; Национален парк „Пирин“; Национален парк „Централен Балкан – част от сериен европейски обект на световното наследство на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“; Боянска църква; Мадарският конник; Тракийска гробница Казанлък; Ивановски скални църкви; Рилски манастир; Античен град Несебър; Тракийска гробница Свещари.

Три от тях попадат в териториалния обхват на РИОСВ-Русе, подчерта инж. Христова. Това са  Ивановски църкви, гробницата в Свещари и Сребърна, която през 2017 г. е сертифицирана като биосферен парк по Програмата „Човекът и природата“ на ЮНЕСКО. 

Изложба с фотографии на Иво Хаджимишев, подготвена по повод предишна годишнина, бе подредена по време на кръглата маса. През ноември т.г., изложбата в целия й обем  ще е на разположение на Природонаучния музей в с. Сребърна.

Последно променена в Вторник, 18 Октомври 2022 14:01
Оценете
(0 гласа)

Галерия