За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

На 31 януари изтича срокът за отчетите на регистрираните пунктове за билки

До 31 януари, лицата, занимаващи се със събиране и изкупуване на лечебни растения трябва да подадат отчети в РИОСВ-Русе за реализираните количествата в предходната година. Това се отнася за всички собственици на билкозаготвителни пунктове, организирани складове, за лица, изкупуващи билки или извършващи дейност с тях на територията на областите Русе, Разград и Силистра.
Справката от регистъра на инспекцията показва, че в трите области действат 137 билкозаготвителни пункта. До момента в РИОСВ-Русе са постъпили едва 20 отчета.
Законът за лечебните растения предвижда имуществена санкция до 5000 лева за лица, които не са изпълнили това задължение.
Това е едно от най-често срещаните нарушения на закона, заедно със събиране и използване на лечебни растения без позволително или неправилното им събиране.
На базата на предоставените годишни отчети се проследява какви количества от какви видове лечебни растения се ползват през различните години. Чрез получените данни може да се проследят възможностите за ползване на ресурсите от даден вид лечебно растение, както и да се определи необходимостта от налагане на забрани или въвеждане на режим на ползване върху някои видове.
Справката за контролната дейност показва, че най-често на територията на РИОСВ-Русе през 2009 година са се добивали стрък и листа от коприва, маточина, плод от черен бъз, врабчови чревца, слез, глог и др.

Последно променена в Четвъртък, 05 Август 2010 08:32
Оценете
(0 гласа)

България в Юнеско

Галерия