За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

РИОСВ-Русе се включва в инициативата Национален зелен открит урок на Министерството на околната среда и водите

Press__29Logo_English_smНа 21 май 2010 (петък) в Информационния център, експерти на РИОСВ-Русе ще представят пред ученици от няколоко русенски училища теми, свързани с опазването на биологичното разнообразие. Инициативата е посветена на 22 май – Международен ден на биологичното разнообразие. Така, инспекцията се включва в инициативата на Министерството на околната серада и водите Национален „зелен” открит урок, посветена на богатото биоразнообразие на България, който ще премине под мотото „Биоразнообразие за развитие”. Тази година е обявена за Международна година на биологичното разнообразие от Генералната асамблея на Обединените нации и беше официално открита на церемония в Монреал, с участието на повече от 500 участници, представители на страните - членки на Конвенцията по биологично разнообразие.
Мотото на годината - Биологичното разнообразие е живот, биологичното разнообразие е нашият живот” цели да привлече общественото внимание към решаващата, дори съдбоносната роля на биологичното разнообразие на планетата за благополучието на хората, да отбележи постиженията за опазване на биологичното разнообразие и да окуражи удвояването на усилията да се намали размера на загубата на биологично разнообразие.
От началото на 2010 г., РИОСВ-Русе посвещава инициативи на Международния ден на биологичното разнообразие и Международната година на биологичното разнообразие. Стартирахме на 2 февруари – Международния ден на влажните зони с пресконференция, посветена на значимостта на влажните зони по поречието на река Дунав и с представяне на данни от проведения мониторинг на видове, включени в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. По-голяма част от планираните прояви или кампании до края на годината също ще бъдат посветени на Международната година на биологичното разнообразие:

  • Съвместно с “Европа директно”-Русе пътуващата изложба на Европейската комисия за биологичното разнообразие в края на юли ще бъде изложена в градовете Разград и Русе;
  • Със съдействието на РДГ-Русе няколко училища от областите Русе, Разград и Силистра ще се присъединят в международната инициатива „Зелена вълна” („Green Wave”) и ще засадят дръвчета през ноември 2010 г.;
  • РИОСВ-Русе предвижда информационна кампания по повод 30 годишнината от обявяването на Резерват „Бели Лом”;

Инициативи, посветени на деня и годината на биоразнообразието ще се преведат в общините Бяла, Борово, Главиница, Кайнарджа и Завет.

Последно променена в Сряда, 04 Август 2010 13:45
Оценете
(0 гласа)

Галерия