За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Експерти на РИОСВ-Русе извършиха проверки по сигнала за нехуманно отношение към птици

 

IMG_6930_1

През изтеклата седмица експерти на РИОСВ-Русе извършиха контролни проверки с представител на РВМС-Русе в обектите на големите търговски вериги в град Русе за системно жестоко отношение към защитени видове птици.
Сигналът е подаден от Сдружението за защита правата на животните, че в големите търговски вериги са унищожанани гнезда на лястовици и са поставени мрежи за улавяне на птици.
До настоящия момент, в инспекцията не са постапвали сигнали на граждани за нехуманно отношение към птиците.
Мрежи за възпрепятстване навлизането на случайно прелитащи птици са установени само в два от обектите на верига магазини за хранителни стоки в града. Дадени са предписания съоръженията да бъдат незабавно свалени и да се потърси друго решение за прогонване на птиците, като поставянето на ултразвукови устройства например. По-късно вечерта е извършена повторна контролна проверка, която е установила спазване на предписанието.
Синантропните видове птици или тези, които живеят в градска среда избират често нетрадиционни места за загнездване като тераси на жилищни кооперации, фасади и козирки на обществени сгради, дори и в основата на слънцезащитен чадър на оживено място (виж снимката).
Унищожаването на гнездата или умишлено убиване на птици е абсолютно заранено от Закона за биологичното разнообразие.
РИОСВ-Русе призовава гражданите да сигнализират инспекцията или РВМС-Русе ако станат свидетели на подобни деяния.

 

Последно променена в Сряда, 04 Август 2010 14:09
Оценете
(0 гласа)

Галерия