За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Eксперт на РИОСВ-Русе участва в мониторинга на мечки

Mecha_sledaЕксперт на РИОСВ-Русе взе участие в провелия се в края на миналата седмица извънреден масиран мониторинг на кафява мечка (Ursus arctos) в Област Смолян.
Мониторънгът е част от пакета от мерки, предложени от Министерството на околната среда и водите в началото на юни т.г. на среща, инициирана от министър Нона Караджова с цел да се подпомогне създалата се ситуация в Смолянския регион след трагичния случай на загинал човек.
Използвани са два метода на наблюдение: маршрутен – по участъци с дължина между 7 – 15 км и точков – следене за поява на животното от „чакало”.
От чакало е засечена една жива мечка. По маршрутите са наблюдавани следи (отпечатъци от лапи) и екскременти от мечки. По изминатия маршрут, с дължина около 12 км, от кв. Устово до с. Търън, община Смолян са открити следи от лапи на три различни животни, както и на екскременти от мечки, което недвусмислено потвърждава присъствието им в този район. Размерите на лапите и други данни от мониторинга са описани в приложения и попълнен Полеви формуляр за мониторинг на мечка.
Предстои в периода 19 - 23 октомври т.г. мониторингът да се проведе отново в по-голям мащаб. Ще бъдат обходени 81 маршрута на териториите на всички горски и ловни стопанства на територията на област Смолян.

Последно променена в Сряда, 29 Септември 2010 11:06
Оценете
(0 гласа)

Галерия