За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Двама експерти на РИОСВ-Русе се включиха в мониторинга на мечки

IMG_4359Двама експерти на РИОСВ-Русе се включиха в извънредния масиран мониторинг на кафява мечка (Ursus arctos) в Област Смолян през изтеклата седмица. Мониторингът се организира по инициатива на Министерството на околната среда и водите с цел да се подпомогне създалата се ситуация в Смолянския регион след трагичния случай на загинал човек.
Използвани са два метода на наблюдение: маршрутен – по участъци с дължина между 7 – 15 км и точков – следене за поява на животното от „чакало”.
Експертите на РИОСВ-Русе са обследвали маршрутите от местността Сакарка до връх Сакарка и от местността Бухлевица до гр. Смолян. Открити са следи от лапи на общо три различни мечки, следи от нокти по дърво, заедно с оставени косми по кората му, както и на пресни екскременти от мечка, които недвусмислено потвърждават присъствието им в обходените райони.
Взети са проби за генетичен анализ.
Размерите на лапите, състоянието на взетите проби (от косми и изпражнения) и други данни от мониторинга са описани в попълнените по време на наблюденията Полеви формуляри за мониторинг на кафява мечка.

 

Снимка: Емил Стойчев - мл. експерт в РИОСВ-Русе

Последно променена в Сряда, 27 Октомври 2010 07:56
Оценете
(0 гласа)

Галерия