За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

На 22 април отбелязваме Деня на Земята

EDN_BAG_Marquee1Повече от 40 години на 22 април правителства, компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазването на планетата. Тази година темата на Световния ден на Земята е Милиард действия в зелено”.

Целта е да се регистрират един милиард действия за опазване на природата преди провеждането на Световната среща за Земята в Рио де Жанейро през 2012 година. Сайтът на кампанията (http://www.earthday.org/earth-day-2011) отчита въздействието върху околната среда, което може да се постигне, когато милиони хора, корпорации и организации поемат ангажименти, за да подобрят околната си среда.

Първият Ден на Земята през 1970 г.  поставя на дневен ред темата за опазването на околната среда с хиляди митинги и прояви. Това честване проправя пътя за приемането на закона за чистотата на атмосферния въздух и създаването на Агенция по околна среда в САЩ.

Мрежата на Деня на Земята тази година поставя темата на този ден обществеността  да говори за многото малки, индивидуални зелени актове, които се случват всеки ден. Изменението на климата засяга широк кръг хора и безспорно всеки един от нас може да допринесе за промяна на ситуацията в позитивен план. Дори малките изменения в ежедневните ни навици косвено допринасят за намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата, без това да повлиява върху качеството ни на живот.

Вашето събитие е от решаващо значение за постигането на „Милиард действия в зелено”. Организирайте свое събитие по случай Деня на Земята или  използвайте някои от идеите, изброени по-долу.

Най-важното е да направите нещо забавно и ангажиращо, искаме хората да се вълнуват за опазването на околната  среда! Ето няколко основни стъпки, които всеки от нас може да предприеме:

1.

Организирайте поход, разходка, тичане, плуване  или колоездене по повод Деня на Земята.

2.

Организирайте събиране на старите електрически крушки и раздайте (или продавайте с отстъпка) енергийно-ефективни флуоресцентни крушки в квартала.

3.

Обадете се на парковите дирекции и предложете да планирате почистване на парк, отстраняване на инвазивна растителност или засаждане на дървета.

4.

Поканете експерт, който да обучи вашата група или общност
относно заплахите от изменението на климата и начините за преодоляването им.

5.

Намалете силата на отоплението – снижавайки температурата със само 1°C можем да намалим сметката за ток средно с 10% като това ще спести 300 кг емисии на C02  (въглероден  двеуокис) годишно за всяко домакинство.

6.

Поставете подходяща изолация на прозорците и вратите в дома – най-ефективният подход за спестяване на енергия и съответно редуциране на емисиите на C02 в дългосрочен период.

7.

Заменете еднопластовите прозорци с двупластови – Това изисква първоначална инвестиция, но тази мярка ще намали количеството на изгубената енергия, поради лошо уплътнение на прозорците с над 70%. Когато проветрявате къщата не отваряйте прозорците за повече от няколко минути, тъй като това води до загуба на топлина и като общ резултат в рамките на една година причинява емитирането на почти 2 тона C02 от всяко домакинство.

8.

Гасете осветлението, когато нямате нужда от него – Тази практика може да спести годишно 400 кг емисии на CO2 от всеки дом.

9.

Не оставяйте електрическите апарати в режим „stand-by”. 

10.

Пестете водата като затваряте кранчето на чешмата, взимате бърз душ  и не ползвате пералня прекалено често. 

11.

Практикувайте разделно събиране на отпадъците – рециклирането на един килограм алуминий спестява 9 кг. емисии на парникови газове, един рециклиран килограм пластмаса спестява 2 кг  емисии на парникови газове, както и 1 кг. преработена хартия спестява 1 кг. емисии на CO2.

12.

Потърсете алтернативи на пътуването със самолет (например пътувайте с влак) – самолетните полети представляват един от най-сериозните източници на емисии на парникови газове в атмосферата.

13.

Не шофирайте с висока скорост – движейки се с над 120 км/ч повишавате разхода на гориво с над 30%, в сравнение със скорост от 80 км/ч.

14.

Потърсете алтернатива на използването на кола – използване на превозното средство от няколко души едновременно, прибягване до градски транспорт, ходене пеша или пътуване с колело. Всеки литър гориво изгорен от моторно превозно средство води до изпускане на 3 кг. CO2 в атмосферата.


Последно променена в Вторник, 19 Април 2011 10:51
Оценете
(0 гласа)

Галерия