За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Възпитаниците на ПГДВА „Йосиф Вондрак” отбелязаха Международния ден на Черно Море - 31 октомври

DSC_1253Възпитаниците на ПГДВА „Йосиф Вондрак” – Русе, изучаващи ЗИП-химия гостуваха в Информационния център на РИОСВ-Русе на 4 ноември 2011 г. Поводът бе Международния ден на Черно Море-31 октомври 2011. Кампанията се отбелязва за първи път в РИОСВ-Русе, поради повишения интерес на учениците към проблемите и предизвикателствата за опазването на  Черно море.

Пред учениците бе изнесена презентация, представяща уникалността на Черно море в географски, геологически, еволюционен и икономически аспект. По-късно се проведе дискусия за заплахите към водния басейн и предизвикателствата за управлението на водните, рибни и др. ресурси, опазването на биологичното разнообразие и устойчивото управление на крайбрежните зони.

Възпитаниците на  ПГДВА „Йосиф Вондрак” – Русе представиха предварително изработен постер с рисунки, снимки и стихове и любопитни факти, свързани с Черно море. Те показаха задълбочен интерес към защитените зони и резервати по българското крайбрежие.

Учениците и техните преподаватели получиха ръководства „Как да спасим Черно море”, издадено по проект за възстановяване на черноморските екосистеми.

Международният ден на Черно море е обявен на 31.10.1996 г. в Истанбул, Турция, на срещата на министрите на околната среда на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, за да бъде привлечено вниманието на обществеността върху усилията, необходими за спасяването на Черно море.

През 2011 година се отбелязва петнадесетата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море.

  • Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му.
  • Олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.
  • Празник на посветените и неуморни усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда.

Петнадесет години след подписването на документа, въпреки някои признаци на подобрение, много хора и най-вече живеещите по крайбрежието смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

Последно променена в Понеделник, 07 Ноември 2011 11:25
Оценете
(0 гласа)

Галерия