За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Десетки прилепи от поваленото дърво в с. Гарван са успешно „евакуирани” в Деветашката пещера днес

IMGP7950129 прилепа от защитения вид ръждив вечерник (Nyctalus noctula) са транспортирани днес  в Деветашката пещера от съвместен екип на РИОСВ-Русе и РИОСВ-Плевен. Освобождаването на бозайниците е приключило успешно, „новодомците” са се настанили в удобна ниша в пещерата.

Животните са образували колонията в хлалупите на стара, изсъхнала топола, намираща се в регулацията на с. Гарван, община Ситово. Колонията на ръждивия вечерник е установена през 2011 година при проверка по сигнал за следи от сеч и нарушаване целостта на дървото. Сигналът не е бил основателен, но експертите на РИОСВ-Русе са дали предписания на община Ситово да не премахва дървото, заради защитените му обитатели.

Вследствие на буря на 7 януари 2012 година, прогниване на кореновата система и ствола, цялата надземна част на дървото е повалена върху уличното платно. Падайки, дървото е нанесло щети върху електропреносната мрежа. Сформираната комисия от община Ситово е взела решение да нереже дървото, след извършена проверка на място,  и  съгласуване с РИОСВ-Русе  относно безопасността на обитатателите му. В момента на проверката не са били забелязани екземпляри от вида около дървото, както и звуци от тях.

При започване на работата по почистване на пътя, представителите на общината са забелязали колонията. В късния следобяд на 11 януари, прилепите са транспортирани от кмета на община Ситово  до Регионален исторически музей – Русе.

Екипът на РИОСВ-Русе потърси мнението на специалисти, които категорично препоръчаха Деветашката пещера, като най-подходящото място за освобождаването им. Там е установена най-голямата  зимуваща колония от същия  вид.

Последно променена в Четвъртък, 12 Януари 2012 13:18
Оценете
(0 гласа)

Галерия