За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

50 мултимедейни презентации и 11 постера в надпреварата за Деня на водата - 22 март

WWD2012_LOGO_EN50 мултимедейни презентации, 11 постера и 4 рисунки са постъпили в РИОСВ-Русе за надпреварата по повод  Световния ден на водата 22 март 2012 година.

Резултатите ще се обявят на 22 март, 11 часа в Информационния център на инспекцията.

Конкурсите за изработка на постер и мултимедийни презентации са обявени в началото на месец март за средношколците от училищата на област Русе. Темата на конкурсите кореспондира с тази на Международната кампания: „Чиста вода и безопасност на храните”. Тя поставя акцент върху нарастващото население на Земята и необходимостта от прясна вода.

В творбите си учениците са разгледали различни аспекти на проблематиката. По-голяма част от тях са акцентирали върху жизненоважната роля на водата за прехраната на хората, други за замърсяването на водите, трети са открили интересни факти за т. нар. „Воден отпечатък” на храните”.

Творбите ще се оценяват от екип на РИОСВ-Русе като основните критерии са оригиналност и информационна стойност. За участниците в конкурсите са предвидени награди и грамоти.

Производството на всички хранителни култури и отглеждането на животни, риболовът във вътрешни водоеми или аквакултури, горските продукти изискват вода. Тази вода идва от дъжда - като влагата се съхранява в почвата или от речните корита, влажните зони и езерата.

Ако се изчисли цялото количество вода, необходимо за сутрешната напитка - напояването на земята, транспортирането на семената и сервирането на кафето – се оказва, че за една чаша чай или кафе са необходими 140 литра вода.

Идеята за „водния отпечатък” на продуктите набира скорост. Определян като общия обем на прясна вода, необходима за създаване на стоките и продуктите на дадена нация, методът проследява търсенето на вода на националния пазар и въздействието на консумацията на водни ресурси на цялата планета. Поради факта, че водните ресурси започват да намаляват в резултат на нарастване на населението, свръх потреблението и промените в климата, все повече защитници на водата насърчават правителствата и потребителите да възприемат истинската стойност на водата през призмата на техния воден отпечатък. Според изчисления на холандски учени и ЮНЕСКО глобалният воден отпечатък е близо 7,5 трилиона кубични метра вода на година, без да се включват загубите при напояване. Индия, със своите 17 процента от населението на планетата, има най-големият воден отпечатък в абсолютна стойност. Но той представлява само 13 процента от световния. За сравнение, в САЩ живее 4,5 от населението на планетата и се консумира 9 процента от водата е света. Най-голямо въздействие върху водния отпечатък има земеделието. Глобалното производство на зърнени култури изисква повече от 6 трилиона кубични метра вода на година, от които близо една четвърт за оризовите полета. Животновъдството е с най-високо потребление на вода в хранителната верига. Един хамбургер, например, гълта средно 2,400 литра вода.

Оценете
(0 гласа)

Галерия