За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Млади творци-орнитолози отбелязаха Европейските дни на птиците

Picture_142

В два последователни дни на 4 и 5 октомври, в Информационния център на РИОСВ-Русе ще гостуваха ученици от СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил философ” и ПЧСОУ „Леонардо Да Винчи”. Те собственоръчно изработиха птички, хранилки и линогравюри.

Към групата от ПЧСОУ „Леонардо Да Винчи” в петък се присъедини доц. Таню Мичев – един от водещите орнитолози в България. Той сподели опита си, начините за настройка на оптичната техника за наблюдение на птиците и заедно с децата, с помощта на определител идентифицираха наблюдаваните птици. Г- н Мичев е един от авторите на определетеля „Птиците на Балканския полуостров” (1991 г.) Предстои да излезе от печат до края на годината второ допълнено издание, с нови още около 100 вида птици.

Инициативата е съвместна между РИОСВ-Русе и регионалния координатор на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за град Русе и се посвещава на Европейските дни на птиците (EuroBirdwatch). Гостите и посетителите могат да разгледат във фоайето на  инспекцията инсталация с оригами на птици и еко-материали до края на октомври.

Picture_195

Международната кампания се провежда всяка година в първите почивни дни на октомври по идея на BirdLife International. Целта е да се приканват гражданите от цяла Европа, да наблюдават, изследват и наслаждават на птиците. Акцентът на кампанията пада върху проблемите по опазване на орнитофауната, местообитанията и биологичното разнообразие в световен план и устойчивото използване на природните ресурси.

Последно променена в Петък, 05 Октомври 2012 13:45
Оценете
(0 гласа)

Галерия