За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Отстрелян ням лебед е открит в река Дунав край село Пиргово

 

Cygnus_olor_008_-_CopyБезмилостно убит мъжки екземпляр от защитения вид ням лебед (Cygnus olor) е намерен от рибар в река Дунав край село Пиргово, Община Иваново. Сигналът е подаден в края на миналата седмица в РИОСВ-Русе от служител на отдел „Природа” към Регионален исторически музей-Русе. По тялото на птицата са намерени съчми от ловно оръжие, което дава основание на експертите от РИОСВ-Русе да смятат, че вероятно е станал обект на бракониерско посегателство. Птицата е предадена на музея за препариране.

Характерна за лебедите е силната привързаност към брачния им партньор, с който те не се разделят до края на живота си. Не са редки случаите, при които след смъртта на единия партньор може да се стигне до гибелта на другия.

  Немият лебед (Cygnus olor) е най-едрият представител на разред Гъскоподобни. Дължина на тялото 150–170 с и размах на крилете около 220–240 см. Оперението му е чисто бяло. Младите птици са светло сиви с кафеникав оттенък, бяла окраска придобиват на третата година. Шията на немият лебед е по-дебела от колкото на другите лебеди и характерна особеност е, че я държи във формата на буквата 'S', често докато плува повдига леко крилете си и добива много ефектен вид на платноходка.  Живее по двойки, храни се с растителна и животинска храна, която търси на дълбочина до метър, метър и половина. В природата живее до към 25 години, но в домашни условия възрастта, която може да достигне е много по-висока.

Оценете
(0 гласа)

Галерия