За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

БДЗП, РИОСВ-Русе и възпитаници от СОУЕЕ–гр. Русе отбелязаха настъпването на пролетта

 IMG_1245На 14.03 2013 г. в Русе, Българското дружество за защита на птиците съвместно Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе отбелезязаха настъпването на пролетта под мотото: "Елате заедно да посрещнем пролетта и .... египетските лешояди".

Началото на Пролетта е свързано с едно от най-вълнуващите и загадъчни явления в света на птиците – тяхната миграция. Всяка година те изминават хиляди километри, за да достигнат до места с по-топъл климат. И отново в края на зимата те поемат същия този път, за да се върнат при нас.

Миграцията прави възможно оцеляването на птиците, но същевременно тя е и изключително рискова за тях. По време на дългия полет, както и на местата за зимуване част от тях намират смъртта си.

Как изглеждат тези места? Кои са първите видове, които се завръщат? Защо с тях свързваме идването на Пролетта?

Инициативата на БДЗП и РИОСВ-Русе, посветена на отговорите на тези въпроси, беше адресирана едновременно към две адудитории – деца и възрастни.

Стимулирани от увлекателния разказ на д-р Стоян Николов за живота на египетските лешояди и видовете, включени в кампанията „Пролет на живо” , учениците от ІІІ-те класове на СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, гр. Русе, украсиха по време на „Арт работилницата” силуетите на тези птици чрез техниката на декупаж.

Втората част на програмата беше посветена на представянето постигнатите резултати на проекта „Спешни мерки за опазване на египетския лешояд (Neophron percnopterus) в България и Гърция”.

Като най-северна точка на популацията на египетския лешояд в България, презентазията на д-р Стоян Николов за „Египетските лешояди на Черния Континент: трета експедиция на БДЗП до Етиопия", събра както представители на институциите в района, работещи за опазването на вида, така и любители на природата.

Последно променена в Петък, 15 Март 2013 11:56
Оценете
(0 гласа)

Галерия