За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

„Пролет на живо” чрез средствата на Community Art ("Общностно изкуство”) във фоайето на РИОСВ-Русе

Copy_of_IMG_1332За трети пореден път, интериорът на сградата на РИОСВ-Русе е разнообразен с арт- инсталация, съвместен проект на екип от БДЗП – Русе и РИОСВ- Русе.

Целта на инсталацията е чрез средствата на изкуството, да популяризира Международната кампанията „Пролет на живо” (Springalive).

Вдъхновени от трудностите, които птиците изживяват по време на дългия си път обратно към Европа, проектът се стреми да покаже важността на проучването на пролетната миграция.

Декупажирани силуети на щъркели, пчелояди, кукувици, бързолети и лястовици, придружени от информация за самите видовете, привличат вниманието на посетителите, приканвайки ги за тяхното участие в кампанията.

Чрез работата по реализацията на инсталацията, екипът представя един нов за България жанр в съвременното изкуство – т.нар. Community Art – „Общностното изкуство”.

 

Copy_of_IMG_1319Като артистично движение, то възниква в края на 1960-те в САЩ, Канада, Великобритания, Ирландия и Австралия.

„Изкуство–общностно ангажирано”; „Изкуство, базирано на общността” или „Диалогично изкуство” са варианти на превода на жанра. Възможностите, които той предлага са значителни особено при проекти, подчинени на определени и значими за дадена общност каузи. „Изкуство на Общността” може да се дефинира като начин за създаване на проекти, в които професионални художници си сътрудничат с хора обикновено неангажирани активно в областта на изкуството. Очакваните резултати са в две направления – съвместен арт-обект и най-вече - убедени и активни за каузата хора.

 

 

 

logo

 

Научете повече за инициативата „Пролет на живо” на адрес: http://www.springalive.net

Последно променена в Понеделник, 25 Март 2013 15:32
Оценете
(0 гласа)

Галерия