За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Експерти на РИОСВ-Русе извършиха поредица проверки за трансграничен превоз на отпадъци на ГКПП „Дунав мост 1“

В периода 29–31  май 2021 г. експерти на РИОСВ-Русе, съвместно със служители на Агенция „Митници“ осъществиха поредица от проверки на общо десет транспортни средства, извършващи трансграничен превоз на отпадъци. В проверките  участва и директорът на екоинспекцията Анатоли Станев.

Камионите превозват отпадъци с код 15 01 02 (пластмасови опаковки), определени за внос/транзит от Румъния за Турция. Същите са върнати от турските власти на основание административно решение.

 На 29 май, първоначално са проверени 2 камиона, извършващи превоз на отпадъци от Турция към Полша, а в късните часове още 2 товарни превозни средства, осъществяващи транзит през страната от Турция към Румъния. На 30 май е осъществен контрол на 3 камиона, превозващи същия вид отпадъци от Турция за Румъния, а на 31 май още  3 превозни средства.

Контролът върху движението по маршрута  на товарните превозни средства от ГКПП – Лесово към ГКПП „Дунав мост“, както и спазването на Закона за управление на отпадъците и Регламент 1013/2006 за трансграничен превоз на отпадъци, се координира от Националния  координационен център при МОСВ, като информация е подавана своевременно от РИОСВ-Стара Загора, които първи са осъществили  контрол на транспортните средства.

Проверени са изискуемите документи за превоз на отпадъци.  Целостта на поставените пломби на товарните превозни средства не е била компрометирана. Документите са попълнени коректно, поради което автомобилите са  напуснали територията на страната.

Експертите на РИОСВ-Русе са в готовност да осъществяват  контрол на превозни средства, извършващи трансграничен превоз на отпадъци, по информация на Националния координационен център, които не са били допуснати на територията на страната-получател.

Последно променена в Вторник, 01 Юни 2021 12:42
Оценете
(0 гласа)

България в Юнеско

Галерия