Печат на тази страница

Директорът на РИОСВ-Русе участва в съвместна среща за чистотата на въздуха в трансграничния регион Русе-Гюргево

Директорът на РИОСВ-Русе участва в съвместна среща за чистотата на въздуха в трансграничния регион Русе-Гюргево

Директорът на Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе Анатоли Станев, заедно с Областният управител на Русе Борислав Българинов участваха вчера в съвместна среща за чистотата на въздуха в трансграничния регион Русе-Гюргево. Срещата се проведе в Агенцията за околната среда в Гюргево,  със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.  

Българските участници настояха пред румънските власти за упражняване на по-строг контрол и санкции при паленето на стърнища.  Поводът за това са  многобройните оплаквания на жителите на Русе  през лятото и есента за задимяване, пренос на сажди и наличие на задушлива миризма. Последният случай бе през втората половина септември, когато при пожар на територията на съседна Румъния  изгоряха над 316 декара предимно суха растителност, царевични масиви и тръстикови полета, което доведе до своеобразно трансгранично замърсяване.

По време на разговорите бе постигнато споразумение за своевременно информиране при пожари и аварии, водещи до замърсяване на водите и въздуха. Обмисля се и създаването на обща трансгранична група, която пряко да бъде ангажирана с отговорностите при съвместното реагиране и отстраняване на последствията при произшествия.

Директорът на РИОСВ-Русе обсъди с румънския си колега Йоана Попеску възможностите за сътрудничество между двете институции в областта на опазване на околната среда в трансграничния регион.  

Оценете
(0 гласа)