За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Под мотото „Открий Дунав“ отбелязваме Международния ден на река Дунав

„Открий Дунав“ е тазгодишното мото на Международния ден на река Дунав 29 юни.  Идеята е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опознаването на реката и притоците й с цел по-ефективното им опазване.

РИОСВ-Русе отбелязва празника на Дунав с две инициативи. На 27 юни участници в клубовете „Екология“ и „Съвременник“ на ПГО „Недка Иван Обретенова“ в Русе посетиха Флотската кула в гр. Русе. Инициативата е посветена на Международния ден на река Дунав и е съвместна между РИОСВ-Русе, ИАППД и двата клуба на училището.  На място  са представени исторически факти за корабоплаването,  стари уреди и дейността на една от 6-те хидрометеорологични служби на Агенцията. Децата се запознаха и с ролята на РИОСВ-Русе, Басейнова дирекция и Регионална лаборатория – Русе към Изпълнителна агенция по околна среда за опазване водите и биоразнообразието на река Дунав.

 

IMG 8077 Burborino Danube daY2022На 30 юни 2022 г. деца от Занималня „Бърборино“ посетиха Информационния център на екоинспекцията. С помоща на експерти  те извършиха  експресни анализи на водни проби от три участъка на реката,  научиха за ролята на отделните звена на министерството за опазване на Дунав. 

 

Международният ден на река Дунав се отбелязва на 29 юни. На тази дата през 1994 година в София е подписана Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Този документ играе важна роля в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки. Кампанията се отбелязва за пръв път през 2004 година, по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав. На регионално ниво кампанията се организира и координира от МОСВ и БДДР. 

Последно променена в Четвъртък, 30 Юни 2022 12:42
Оценете
(0 гласа)

Галерия