За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Завишени, но непревишени са нормите на атмосферните замърсители в Русе за последното денонощие

Няма превишение на средночасовите норми на серни и азотни оксиди и средноденонощната норма за фини прахови частици 10 микрона. Това заяви директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова на извънреден брифинг днес. Автоматичната станция за непрекъснат мониторниг на качеството на атмосферния въздух „Възраждане“, разположена в централната част на града е отчела завишени нива (краткотрайни пикове) на атмосферните замърсители, в ранните часове на денонощието – серни и азотни оксиди, въгледроден оксид и фини прахови частици, характерни за наличие на горивен процес. В нощните часове е отчетен слаб север-северозападен вятър, който е допринесъл за преноса на неприятни миризми в централните части на Русе, каза още инж. Христова.

Причина за неприятните миризми, за които инспекцията е сигнализирана в последните няколко дни е тлеещ товар-въглища, натоварени на плавателно средство по река Дунав в участъка на съседна Румъния.

За проблема е уведомен министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който е изпратил сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, за да се предприемат действия по преместването на съда далеч от града. Вече има и координация между представителите на пожарната от двете страни на границата, за да бъде потушено това тлеене, заяви още инж. Цонка Христова.

Причините за непрятните миризми са пожарите на територията на град Русе и нерегламентирано изгаряне на следжътвени отпадъци на територията на съседната страна.

Оценете
(1 глас)

Галерия