За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Eксперти на РИОСВ - Русе помагат на кукумявки в беда

Експерти на РИОСВ - Русе се отзоваха на сигнал за кукумявки (Athene noctua), попаднали в междупрозоречно, неотваряемо пространство в сграда, собственост на клон на електроразпределително  дружество в Русе. Сигналът за бедстващите птици е подаден от жител на града, който живее срещу сградата.

Собствениците на сградата са уведомени, като междувременно експертите на екоинспекцията са успели във вторник да достигнат мястото, в което са се озовали двете птици. През малък процеп са поставени подръчни материали - пръчки и кори от яйца, които да подпомогнат птиците да се евакуират, както храна и вода. При огледа вчера е установено, че едната птица е излетяла, а другата все още е затворена. Доставена е нова порция храна и вода. Птицата няма следи от наранявания.

Днес е извършен нов оглед и е установено, че и втората птица е успяла да напусне пространството.

Домашната кукумявка (Athene noctua) е вид птица от семейство Совови, относително малка в сравнение с останалите представители на семейството. Възрастните отгоре са от жълтеникави до тъмнокафяви със светли петна, дребни и удължени по главата и едри по гърба и крилата, булото на лицето е белезникаво. Често издава крясъци „ку-ку-мяу“, „куку-куку-мяу“.

Домашната кукумявка е защитен вид у нас. Често птиците от вида се свързват с негативни суеверия, но те  са изключително полезни, тъй като опазват посевите от мишки и плъхове, хранейки се с тях. 

IMG 8784 Kukumyavki 29 03 2023

 

Последно променена в Четвъртък, 30 Март 2023 10:28
Оценете
(0 гласа)

Галерия