За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Бобрите са на фокус в новото предизвикателство на РИОСВ-Русе към детското творчество

РИОСВ-Русе отправи ново предизвикателство към учениците от трите области, като обяви конкурс за комикс, посветен на Световния ден на влажните зони. На фокус е битието и полезните за природата навици на Eвроазиатския бобър (Castor fiber), чието присъствие бе регистрирано през  есента на 2020 г., във водосбора на р. Русенски Лом.  

Бобърът има необикновени умения да плува, да строи бентове, да бъде грижовен съпруг и родител, гостоприемен домакин за водолюбиви птици, сухоземни животни, да е перфектен дървосекач, конструктор на речните екосистеми, суетен  коафьор, като помага на природата/водните екосистеми, коригирайки речните течения, да способства за размножаването на рибите, а в същото време да е вегетарианец. В условията на конкурса се изисква тези негови  качества да бъдат представени в до 5 рисунки, с максимален формат А4, пресъздаващи разказ, с визуална последователност.  Авторите имат право на избор на худажествена техника, като пожелание  могат да приложат кратък текст.

Желаещите да участват в конкурса, могат да изпращат творбите си в инспекцията до 26 февруари 2024 г. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 1 март.

С най-добрите комикси ще бъде подготвена изложба  в РИОСВ-Русе, която ще бъде посветена на  Международния ден на бобрите - 7 април 2024 г., който за пръв път се чества в България, под домакинството на инспекцията  миналата година.

Пълните условия на конкурса са публикувани на интернет страницата на РИОСВ-Русе на адрес: http://www.riosv-ruse.org/konkursinariosv-ruse.html

Последно променена в Петък, 19 Януари 2024 11:04
Оценете
(0 гласа)

Галерия