За връзка с нас: +359 82 820 772; +359 82 820 774

 

Световният ден на водата отбелязваме на 22 март

Световният ден на водата, който се отбелязва всяка година на 22 март има за цел да повиши осведомеността и да насочи вниманието на обществеността към предприемане на действия за справяне с кризата с водата и канализацията. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода (UN-Water), който се управлява от един или повече членове и партньори, с определен мандат.  

„Вода за мир“ е темата на международната кампания през 2024 г. Водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. Когато  е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави. Повече от 3 милиарда души по света зависят от водоеми, които пресичат национални граници. Освен това, от 153 страни, които споделят реки, езера и водоносни хоризонти със своите съседи, само 24 страни съобщават, че имат сключени споразумения за сътрудничество за всички споделени води.

Въздействието на изменението на климата нараства и това поражда спешна необходимост държавите да се обединят около защитата и опазването на един от най-ценните ресурси - водата.

Как водата може да бъде средство за мир? -   научете повече тук  

Световният ден на водата 22 март бе отбелязан днес  със съвместна инициатива на РИОСВ-Русе, Регионална лаборатория – Русе (ИАОС)  и децата от клуб „Еко свят“ и групата за ЦОУД при СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. 

IMG 1905 1 IMG 1911 02 IMG 1891
Последно променена в Петък, 22 Март 2024 15:21
Оценете
(0 гласа)

Галерия